Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Balıbeki özlemle andık…

Balıbeki özlemle andık…

YENİ HABERin 45. kuruluş yıldönümünde 1 yıl önce vefat eden Yeni Haber'in Kurucusu Ekrem Balıbeki Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı konulu panel ve Ekrem Balıbek Köşe Yazısı Ödülü töreniyle anıldı.

YENİ HABER`in 45. kuruluş yıldönümünde 1 yıl önce vefat eden Yeni Haber'in Kurucusu Ekrem Balıbek`i  `Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı` konulu panel ve `Ekrem Balıbek Köşe Yazısı Ödülü` töreniyle anıldı. Ünlü yazarlar Can Ataklı, Nail Güreli, Mustafa Mutlu ve Turgay Olcayto, son yıllarda medya patronlarının gazetecilik dışındaki devletle işleri nedeniyle köşe yazarlarına yazılarından dolayı baskı ve işten çıkarma tehditlerinin arttığını anlattı. Ekrem Balıbek Köşe Yazısı Ödülü`nü kazanan Mersin İmece Gazetesi`nden Abidin Yağmur`a ödülünü Esen Balıbek ve kardeşleri Esin Demir Balıbek ve Esra Tuğcu Balıbek birlikte verdi. Törende jürinin teşvik ödülüne layık gördüğü Susurluklu Gazeteci Ramazan S. Topraktepe`ye plaketini Yeni Haber'in Sahibi Esen Balıbek ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir birlikte verdiler.
Belediye Başkanı İsmail Ok, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Tahsin Şahin, Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, Merkez İlçe Başkanı Hakan Şehirli, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Balıkesir ve ülkenin dört bir yanından gelen gazeteciler katıldı.  Gazetemiz yazarlarından Önder Balıkçı`nın yönettiği `Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı` konulu panelde Vatan Gazetesi yazarları Can Ataklı, Mustafa Mutlu, Gazeteci-Yazar Nail Güreli ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto görüşlerini aktardı.
`Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı` konulu panelde konuşan Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı, 1990 yıllardan itibaren medyaya büyük sermaye sahiplerinin girmesiyle birlikte gazetecilerin gazete sahiplerine ulaşamamaya başladıklarını bildirdi. Ataklı " Gazete ile patron arasında derin uçurum başladı. Gazete sahibinin yaptığı işlerin devletle ilişkisi olduğu için ilk günden itibaren çevrelenmeyi de kabul ediyorlar. Siyaset-medya patronu ilişkileri iç içe girdi, haber verme ve haber alma özgürlükleri kısıtlandı. Şu an Türk medyasının büyük bir bölümünün sahibi iktidardır”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı Nail Güreli de konuşmasında rahmetli Ekrem Balıbek`in köşe yazarlarından kesinti verdi.
Balıbek`in yazdığı köşe yazılarının önemli olan bazılarından bilgiler aktaran Güreli Balıbek`in yazıları ile Balıkesir`in sorunlarını yazdığını söyledi.
Konuşmasında iktidarı sert bir dille eleştiren Vatan Gazetesi Yazarı Mustafa Mutlu "Demokrasinin neresinde olduğumuzu tespit etmemiz lazım. Ahmet Taner Kışlalı`nın bu soruyu anlamak için belirlediği 7 kriter var bunları sizinle paylaşmak isterim. İlki bir ülkede demokrasinin neresinde olduğunu anlamak için oylar ne kadar özgür kullanılıyor ve ne kadar eşit ona bakmak lazım.
Baktığınızda Türkiye`de oylar özgür kullanılıyor. Sandık başında istediğimiz partiye mührümüzü vuruyoruz. Oyları özgür kullanıyoruz. Ama temsilcilerimizi özgürce belirleyemiyoruz. Demokrasinin en önemli yaralarından biri de bu.
Ön seçimlerde yıllardır hayata geçirilmiyor. İkincisi ise eşit. Hepimiz birer oy kullanıyoruz. Benim İstanbul`da kullandığım bir oyla Ağrı`daki vatandaşın kullandığı 1 oyun meclise vekil gönderme gücü eşit değil. Bu şu demek oluyor. İstanbul 2.7 kişi. Ağrıdaki 1 kişi gücüne eşit meclise temsilci gönderme açısından”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto da gazeteciliğin geldiği noktayı, Başbakanın geçtiğimiz aylarda gazete sahipleri ve yöneticiler ile yaptığı toplantı sonucunda haberlerin gizlenmeye başlandığını, görselde yayın akışının değiştiğini ve haberciliğin magazinleştiğini ifade etti.
Kurtuluş yıllarında olduğu gibi yerel gazeteler bu ülkenin her zaman sesi olacaktır
Ödülü kazanan Mersin İmece Gazetesi yazarı Abidin Yağmur, tören sonrası yaptığı konuşmada ise Balıkesir`in iki açıdan kendisinde gönül bağı olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi. "Balıkesir benim için önemli bir il. Erken yaşta vefat eden kardeşim acemi birliğini Balıkesir`de yaptı. Ayrıca okul arkadaşım çok sevdiğim bir insan Balıkesirli. Ben yoksul bir ailenin çocuğuyum. Okumak için zorluklar çektim. Öğrencilik yıllarımda Balıkesirli dişçi bir aile olan Özdiş ailesi bana çok yardım etti. Bu nedenle Balıkesir`e bakış açım çok farklı.
17-18 yaşımdan buyana günlük olarak yazılar yazıyorum. Yeni Haber Gazetesinin bu başarısının devamını dilerim. İlk kez şehir dışından bir ödül aldım.
Şunun unutulmaması gerekir ki Ekrem Balıbek gibi, gazeteciler halen var. Bugün yerel gazetelere büyük bir ilgi yok. Yerel gazetelerin okunması gerektiğini düşünüyorum. Kurtuluş yıllarında olduğu gibi yerel gazeteler bu ülkesin her zaman sesi olacaktır.
Aldığım ödülü ise şu an cezaevinde yatan gazetecilerin anısına alıyorum" dedi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı